Jak dobrać kieliszki do alkoholu?

Dobór kieliszków do wybranego typu napoju wcale nie jest taki prosty. Zobacz nasz
poradnik!

Eleganckie przyjęcie, mnóstwo zaproszonych gości, wystawnie nakryty stół – w takich
okolicznościach wręcz nie można pozwolić sobie na gafę. Tymczasem zasad
dotyczących serwowania trunków jest w podręcznikach dobrego wychowania na pęczki
i można wręcz się w nich pogubić. W czym więc podawać napoje zaproszonym
osobom? Czy szkło może pochodzić z różnych kompletów? No i jak właściwie serwować
poszczególne alkohole zgodnie z nakazami etykiety? Oto krótki poradnik dotyczący
podawania napojów na przyjęciach.

W czym podawać wina?

Każdy rodzaj wina powinniśmy podawać w nieco innym kieliszku. Mogłoby wydawać
się, że to wymysł producentów, którzy w ten sposób chcą nakłonić nas do kupna
różnych rodzajów szkła, jednak tak naprawdę jest to kwestia niezwykłych właściwości
tych alkoholi. Dobrej jakości wina mają bogaty aromat i smak, który w pełni rozkwita
dopiero wtedy, gdy trunek jest podawany w wydobywającym bukiet szkle i w
odpowiedniej temperaturze.

Na początku należy jednak podać kilka uniwersalnych zasad doboru kieliszka do
każdego rodzaju wina. Przede wszystkim szkło do tego typu alkoholu powinno być
stosunkowo duże. Jest to wskazane z dwóch ważnych powodów. Po pierwsze duży
kieliszek ma odpowiednio długą nóżkę, która umożliwia swobodne trzymanie. Warto
bowiem wiedzieć, że prawidłowy sposób trzymania wina to właśnie taki, w którym nie
dotykamy czaszy (aby nie podgrzewać niepotrzebnie trunku ciepłem dłoni). Drugim
powodem, aby wybrać duży kieliszek, jest to, że w takim wypadku mamy możliwość
zamieszania winem i wyczucia wszystkich niuansów jego aromatu. Ważne jest również,
żeby podawać wino w przezroczystym szkle – wtedy goście mogą cieszyć się nie tylko
smakiem i zapachem, ale także kolorem trunku.

Białe, czerwone, różowe – jakie kieliszki do wina?

Kieliszki do czerwonego wina powinny być duże i mieć szeroką czaszę, która delikatnie
zwęża się ku górze. Warto wiedzieć, że im starsze czerwone wino podajemy, tym
bardziej pękata powinna być czasza kieliszka. Skąd taka zależność? Otóż ten rodzaj
alkoholu charakteryzuje się bardzo bogatym bukietem, który jednak w pełni rozwija
się, gdy trunek ma okazję pooddychać. Kiedy szkło jest szerokie, powierzchnia wina
mająca kontakt z powietrzem jest duża, wrażenia smakowe i zapachowe są dla
konesera pełniejsze.

Kieliszek do wina białego powinien za to być dużo smuklejszy i mniejszy, o kształcie
tulipana. W tym wypadku kontakt trunku z powietrzem nie jest tak istotny, a wręcz
może zaszkodzić – zapach mógłby się ulotnić, a temperatura alkoholu niepotrzebnie
podnieść. Niewielki kieliszek kumuluje aromat, dzięki czemu możemy cieszyć się
skoncentrowanym zapachem kwiatów lub owoców, które dominują w trunku.

A jakie kieliszki są odpowiednie do różowego wina? Tutaj powinniśmy zdecydować się
na nieco mniejsze szkło, które pozwoli utrzymać niską temperaturę alkoholu. Czasza
kieliszka powinna być nieco krótsza i węższa niż w przypadku innych win, a jej ścianki
mogą nawet lekko rozszerzać się na górze. W przypadku tego rodzaju trunku
powierzchnia styku z powietrzem powinna być jak najmniejsza.

Szampan i wino musujące – kieliszki

W przypadku kieliszków do szampana i – bardziej u nas popularnego – wina
musującego, mamy z reguły najmniejszy problem, ale i tak warto wspomnieć, jak
powinny one wyglądać. Tutaj kluczowe jest utrzymanie przez jak najdłuższy czas
niskiej temperatury trunku oraz bąbelków, dlatego idealne do tego typu alkoholi są
wysokie i bardzo wąskie kieliszki o długiej nóżce. Możemy zdecydować się na szkło z
prostymi ściankami albo nieco zwężające się ku górze. Niegdyś popularne było
podawanie wina musującego w niskich i szerokich pucharkach, ale ten rodzaj szkła
zdecydowanie nie pasuje do alkoholu z bąbelkami – powierzchnia styku z powietrzem
jest w nich tak duża, że musujący trunek błyskawicznie traci swoje walory.

Kieliszki do mocnych alkoholi

Często na spotkaniach towarzyskich podajemy jednak również mocniejsze alkohole,
które także należy serwować w odpowiednim szkle. Jeśli nasz gość życzy sobie brandy
lub koniak, najkorzystniej podać je w niskim, pękatym kieliszku z krótką nóżką. Te
rodzaje alkoholu najlepiej smakują, gdy są ogrzewane ciepłem dłoni, dlatego w ich
przypadku wskazane jest szkło o grubej czaszy, którą można obejmować ręką. Do
whisky z kolei najbardziej wskazane są szerokie szklanki w kształcie walca. Popularnie
są one zwane tumbler lub old fashion, a ich cechą charakterystyczną jest grube dno.
To idealny typ szkła dla alkoholi, które potrzebują dużej powierzchni styku z
powietrzem, żeby w pełni uwolnić swój aromat, i które mamy w zwyczaju sączyć bez
pośpiechu.

Shoty za to możemy podawać w dwóch rodzajach kieliszków. Najbardziej popularne są
te o kształcie walca i grubym dnie, o pojemności 50 ml. Mogą być bardzo proste lub
bogato zdobione – w zależności od preferencji gospodarza. Drugi typ kieliszków do
shotów to te z niewielką nóżką – również one mogą mieć pojemność 50 ml, ale też być
nieco mniejsze lub większe. Podajemy w nich te alkohole, które wypijamy jednym
haustem, na przykład wódkę czy tequilę. Dość podobnie wyglądają kieliszki do likierów
i nalewek – choć są nieco bardziej smukłe i mają dłuższą nóżkę. Ich pojemność jest
niewielka i waha się w granicach 20-50 ml, gdyż tradycyjnie są to trunki, które
sączymy długo, małymi łykami.

Kieliszki do drinków

W okresie jesienno-zimowym, kiedy pogoda nas nie rozpieszcza, często decydujemy
się na serwowanie gościom hot drinków, czyli alkoholu na ciepło. Grzaniec winny lub
miodowy, grzany cydr, kawa po irlandzku – to wszystko napoje, którymi z
przyjemnością raczymy się w zimne popołudnia i wieczory. Takie trunki bezwzględnie
wymagają wysokich szklanek z grubego szkła odpornego na wysokie temperatury.
Najlepiej, by były one stosunkowo smukłe – wtedy powierzchnia styku z powietrzem
jest na tyle mała, że alkohol dłużej utrzymuje odpowiednią temperaturę. Najlepiej, jeśli
szklanki, w których podajemy alkohol na gorąco, są zaopatrzone w wygodne do
trzymania ucho, dzięki któremu można sączyć napój bez ryzyka poparzenia palców.

Latem z kolei dominują zgoła inne trunki, które najogólniej możemy podzielić na short
drinki i long drinki. Te pierwsze złożone są z samej mieszanki różnych alkoholi, więc ich
objętość jest stosunkowo nieduża. Do tej grupy zaliczamy takie koktajle jak mohito,
margarita czy manhattan. Takie drinki podajemy w kieliszkach z krótką nóżką i mocno
roszerzającą się ku górze czaszą – dobrze znane są one na pewno wszystkim
miłośnikom filmu o Jamesie Bondzie. Long drinki to z kolei mieszanki alkoholi z
napojami bezalkoholowymi i przeważnie mają około 200-250 ml. Przykładami takich
koktajli są gin z tonikiem, cuba libre, tequila sunrise czy pina colada. Te drinki
podajemy zazwyczaj w długich, smukłych szklankach typu highball (wysoka i prosta)
lub hurricane (wysoka z wycięciami po bokach przypominającymi wcięcie w talii).

Do jakiej wysokości napełniamy kieliszki?

Dobór odpowiednich kieliszków do rodzaju alkoholu to tylko połowa sukcesu. Aby nie
popełnić faux pas, należy również wiedzieć, ile trunku powinno się w nich znaleźć. Jeśli
chodzi o wino, zasada jest prosta – nigdy nie napełniamy więcej niż ⅓ czaszy. W
przypadku bardzo starych i aromatycznych win wlewamy nawet nieco mniej trunku –
wtedy jest to około ¼ kieliszka. Wyjątkiem jest tutaj oczywiście wino musujące, które
nalewamy tak jak szampana – mniej więcej do ¾ wysokości naczynia. Whisky czy
brandy to z kolei tak mocne alkohole, że nalewamy ich zawsze bardzo niewielką ilość –
z reguły około ¼ szklanki lub nawet mniej, jeśli trunek należy do tych z bardzo
wysokiej półki. Inaczej wygląda sytuacja w przypadku shotów, gdyż tu nalewamy
niemal pełny kieliszek alkoholu. Oczywiście nie oznacza to, że mamy podawać kieliszki
wypełnione po brzegi, których nie sposób podnieść bez obawy o rozlanie trunku.
Podobnie sytuacja wygląda w przypadku wszystkich rodzajów drinków – tu też alkohol
powinien zajmować zdecydowaną większość szklanki czy kieliszka.

Czy kieliszki muszą do siebie pasować?

Co zrobić w przypadku, gdy podajemy różne rodzaje trunków? Czy kieliszki do
poszczególnych alkoholi muszą do siebie pasować? Nie ma wymogu, żeby wszystkie
kieliszki były podobne do siebie, ale warto mieć na uwadze, że jeśli kieliszki do białego
wina będą wykonane ze rżniętego kryształu, a do wina czerwonego z prostego szkła
będzie to powodowało wrażenie pewnego dysonansu u gości. Warto więc zadbać, żeby
wszystkie rodzaje szkła wystawiane na stole podczas przyjęcia były wykonane w tym
samym stylu i były podobnie zdobione. W ten sposób nasz stół prezentuje się
estetycznie i spójnie pod każdym względem.

Podawanie alkoholu – przydatne wskazówki

Zanim podamy alkohol gościom, należy też koniecznie sprawdzić, w jakiej
temperaturze powinien być serwowany. Te trunki, które pijamy tylko w niskiej
temperaturze – jak szampan czy wódka – najlepiej podawać w kubełku z lodem, żeby z
biegiem czasu nie zatraciły swoich walorów smakowych. Ważne jest również
zachowanie odpowiedniej kolejności serwowania trunków. Jeśli chodzi o wino, na
początku podaje się wytrawne, a dopiero po nim możemy podać wina półsłodkie czy
słodkie. Whisky i brandy to alkohole, które serwujemy po posiłku, a likiery i nalewki – w
trakcie deseru. Jak wiemy, wódka na polskich przyjęciach towarzyszy często wszystkim
posiłkom, ale zgodnie z savoir vivre ten trunek powinien być podawany do zakąsek.
Szampan to oczywiście idealny alkohol do wznoszenia toastów, świętowania sukcesów
i ważnych wydarzeń, zarówno w życiu prywatnym, jak i służbowym.

Serwowanie alkoholi, choć mogłoby wydawać się proste, w gruncie rzeczy jest
rodzajem sztuki. Brzmi to nieco górnolotnie, ale to od odpowiedniego podania i całej
otoczki wokół zależy, ile przyjemności będziemy czerpać z raczenia się procentowymi
trunkami i czy w pełni będziemy mogli docenić smak i aromat alkoholu. Jeśli jednak
poświęcimy czas na wybór właściwych kieliszków i zdobycie wiedzy na temat zasad
serwowania poszczególnych trunków, wyczujemy nawet najsubtelniejsze nuty
decydujące o wyjątkowości danego typu alkoholu.