Najlepszy przepis na omleta – przekonaj się sam!
Omlet to jedna z najpopularniejszych potraw na świecie. Zdecydowanie nie ma się
czemu dziwić – jest to potrawa wyjątkowo uniwersalna, która nie dość, że smakuje
niemal każdemu, to jeszcze jest niesamowicie prosta w przygotowaniu. Omlet to
żywieniowy niezbędnik gigantycznych rzesz ludzi w wielu kręgach kulturowych,
wszechstronny posiłek, który doskonale smakuje z różnymi dodatkami – można jeść
omlet wytrawny czy słodki w różnych wariacjach.
Tradycyjnie omlet to po prostu usmażony placek złożony z jaj (najczęściej kurzych) i
kilku łyżek mleka. Może być smażony na maśle lub w zależności od preferencji na
innym tłuszczu. Po wstępnym usmażeniu powstałej masy dodajemy do omleta różne
inne, wybrane przez nas składniki, a następnie składamy na pół. To klasyczna wersja
podstawowa, jednak omlet może oferować znacznie więcej – warto zainteresować się
także jego regionalnymi odmianami. Zanim jednak przejdziemy do różnych przepisów
na omleta słodkiego i wytrawnego, przeanalizujmy, dlaczego omlet na przestrzeni lat
został jednym z fundamentów zarówno domowej, jak restauracyjnej kuchni.
Zalety omleta:
Dostępność produktów – jajka i mleko to obok kilku innych składników podstawowe
wyposażenie każdej lodówki. Z tego powodu najczęściej kiedy mamy ochotę na
omleta, nie potrzeba do tego wielkich zakupów – a najczęściej jedyne, co musimy
zrobić, to po prostu przejść z pokoju do kuchni. Oczywiście jajka i mleko to składniki na
najbardziej bazowe składniki omleta, a do tego dochodzą jeszcze dodatki
- Uniwersalność – omlet to jedna z najbardziej “wszechstronnych” potraw na
świecie. Dlatego nieważne, czy lubisz wytrawne posiłki, w których dominuje słony
smak, czy wolisz słodkie jedzenie – omlet sprawdzi się perfekcyjnie. Smak omleta
jest wyłącznie kwestią indywidualnego doboru dodatków.
Co więcej, dzięki temu omlet to doskonały pomysł na różne typy posiłków. Lekkie
śniadanie przed pracą? Lunch w pracy? Solidny, wysokokaloryczny obiad? Wczesna
lub późna kolacja? W każdej z tych sytuacji omlet może grać pierwsze skrzypce.
- Wartości odżywcze – jaja i mleko – jeżeli nie mamy różnych nietolerancji
pokarmowych, a skład omleta pasuje do naszego planu żywieniowego, omlet
może być cennym posiłkiem, pełnym wartości odżywczych. Jaja to przecież
bardzo dobre źródło białka w diecie, a to na nich w największej mierze opiera się
omlet. - Szybkość przygotowania – choć omlet to bogactwo smaku, zrobienie omleta jest
nie tylko szybkie, ale również wyjątkowo proste. W odróżnieniu od wielu innych
przepisów nie potrzebujemy wymyślnych składników, wycieczek do
specjalistycznych sklepów czy szukania egzotycznych, trudno dostępnych
ingrediencji po Internecie – choć oczywiście również możemy ich użyć, jeżeli
mamy taką ochotę. Po odrobinie treningu omlet można zrobić w ciągu kilku minut,
nawet nie mając doświadczenia w gotowaniu. To dobry wybór, gdy nie chcemy
zamawiać jedzenia, a zależy nam na szybkim czy nawet błyskawicznym posiłku.
Omlet – regionalne odmiany
Wśród tysięcy różnych wariantów omletów można wyróżnić kilka najpopularniejszych:
- Omlet biszkoptowy to omlet z ubitymi białkami jaj (wcześniej oddzielonymi od
żółtek). Dodaje się też odrobinę mąki. Omlet biszkoptowy najczęściej spożywa się
na słodko – doskonale komponuje się z owocami, bitą śmietaną, powidłami,
słodkimi dżemami. - Omlet hiszpański (zwany także omletem katalońskim, oryginalnie tortilla de
patatas) – gruby omlet z rozgniecionymi ziemniakami, a często także cebulą czy
papryką. - Omlet austriacki – słodka przekąska, którą podaje się w formie małych kawałków.
Oprócz jajek (najczęściej dodawanych jako kogel-mogel) najważniejszymi
składnikami omleta austriackiego są rodzynki. - Omlet meksykański jest w swojej typowej formie serwowany na ostro. Jajka przed
smażeniem należy najpierw ubić, a za farsz służy znana z chili con carne
mieszanka mięsa wołowego, fasoli, przecieru pomidorowego i ostrych przypraw.
Omlet – przepis
Najbardziej kanonicznego omleta możemy przygotować w następujący sposób.
Składniki, których będziemy potrzebować:
- Dwa jajka kurze
- Około 150-250 mililitrów mleka lub wody (zawartość jednej szklanki)
- Masło do smażenia – 2 łyżki
- Sól, opcjonalnie pieprz
Jajka, mleko i wybrane przez nas przyprawy należy zmiksować za pomocą blendera.
Nic nie stoi na przeszkodzie, by zmieszać je widelcem, jest to jednak odrobinę bardziej
czasochłonne. Kolejnym krokiem będzie rozgrzanie masła na patelni i roztopienie go w
taki sposób, by nie dopuścić do spienienia. Po rozprowadzeniu rozpuszczonego
tłuszczu na całej powierzchni patelni nadszedł czas na wlanie na nią masy, którą
przygotowaliśmy wcześniej. Jeśli masa po pewnym czasie (w zależności od stopnia
nagrzania patelni od kilkudziesięciu sekund do kilku minut) zacznie się ścinać, co
poznasz po stężeniu brzegów, nadeszła pora na przewrócenie omleta na drugą stronę.
To dość delikatna operacja – jeżeli jesteś początkujący, lepiej zamiast widowiskowego i
przy tym ryzykownego podrzutu zwyczajnie pomóc sobie łopatką. Po odwróceniu
jeszcze przez jakiś czas warto potrzymać omleta na patelni, by pozwolić na stężenie
drugiej strony masy jajecznej. Zwykle zajmuje to jednak dużo krócej niż usmażenie
pierwszego boku, należy więc uważać, by nie przypalić omleta.
Ostatnim krokiem będzie położenie farszu, a następnie zawinięcie omleta na pół.
Smacznego!