Jak zrobić kopytka? Dania z kopytkami

Jak przygotować jedno z najpopularniejszych dań w polskiej kuchni?
Jak zrobić kopytka? Dania z kopytkami
Ten tekst przeczytasz w

Kopytka to bardzo popularne danie - zawiera sporo wartości odżywczych, świetnie komponuje się z różnymi smakami, a w dodatku jest dość szybkie w przygotowaniu i nie obciąża przy tym naszych portfeli. Jako danie złożone głównie z ziemniaków zawiera skrobię, minerały i witaminy zawarte w tych warzywach (między innymi wapń i żelazo, a także witaminę C, B2 czy B6).

100 g kopytek (bez sosu i innych dodatków) w zależności od użytych składników i sposobu przygotowania zawiera około 140-200 kilokalorii. Z uwagi na fakt, że to ziemniaki i mąka stanowią podstawę tego dania, jest to głównie źródło węglowodanów, dlatego weług zasad zdrowego żywienia dobrze jest spożywać je “w pakiecie” ze źródłem białka - na przykład mięsem, soją czy tofu.

Jak przygotować kopytka? - składniki do kopytek

Do kopytek potrzebujemy kilku składników. W najbardziej podstawowej wersji lista wygląda następująco:

 

  • Ugotowane ziemniaki bez skórek;
  • Mąka pszenna;
  • Jaja kurze;
  • Sól;

Jeśli chodzi o proporcje składników, tradycyjnie na 1 kilogram ziemniaków przypada szklanka mąki (ok. 200 g) i jedno lub dwa jajka w zależności od ich wielkości. 

Kopytka - przepis krok po kroku

 

  1. Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie.
  2. Ziemniaki ostudź - najlepiej po prostu poczekaj, aż same wytracą ciepło i nie będą już gorące, a co najwyżej “letnie”. Dzięki temu ich rozgniatanie będzie łatwiejsze.
  3. Nadszedł czas na zamianę ziemniaków na puree - możesz to zrobić praską do ziemniaków, maszynką do mięsa czy robotem kuchennym.
  4. Jeśli ziemniaki są jeszcze ciepłe, daj im czas na ostudzenie - chłodniejsze jest znacznie łatwiejsze do formowania kopytek.
  5. Nadszedł czas na połączenie składników - do ziemniaków dodaj mąkę, jajko i trochę soli - maksymalnie pół łyżeczki.
  6. Uformuj kilka wałków i potnij je, formując kopytka. Oprósz je mąką.
  7. Kopytka gotuj we wrzącej, delikatnie osolonej wodzie przez około 2-3 minuty - kiedy wypłyną na powierzchnię, odczekaj jeszcze pół minuty i szybko wyjmij z garnka. Uważaj, by nie przywarły do dna.
  8. Kopytka gotowe! Daj im chwilę, by obciekły z wody i życzymy smacznego!

Kopytka - z czym jeść?

Bardzo popularnym dodatkiem do kopytek jest sos grzybowy - na przykład wykonany z pieczarek. Jest on wyjątkowo prosty i szybki do wykonania - wystarczy zeszklić na patelni (na maśle) pokrojoną cebulę, następnie dodać do niej pieczarki, a później śmietanę (najczęściej 12% lub 18%). Pamiętaj, że gdy dodajesz śmietanę, należy obniżyć płomień pod patelnią, by uniknąć przypalenia.

Inną opcją jest przygotowanie kopytek na słodko. Najpopularniejszą wersją są kopytka z masłem, cukrem i cynamonem - możesz usmażyć sos na patelni i oblać nim kopytka lub usmażyć je razem z sosem. Kopytka świetnie komponują się również z różnymi owocami sezonowymi - na przykład truskawkami. Wystarczy połączyć śmietanę ze zmiksowanymi truskawkami, a później dodać ją do kopytek.

Przygotowywanie kopytek - wskazówki

Choć najlepsze są świeże, kopytka możesz przez kilka dni przechowywać w lodówce - nadają się także do mrożenia. Kopytka mają tendencje do sklejania się - by temu zapobiec, możesz dolać łyżkę oleju do wody. Gdy kopytka są gorące, lepiej kłaść je osobno (tak, by kawałki nie dotykały swoich krawędzi), zapobiegając w ten sposób sklejaniu.


To również Cię zainteresuje
6 najmodniejszych fryzur na co dzień
Jak pozbyć się hemoroidów?
Rodzaje miodów
Jak pozbyć się rybików cukrowych?
REKLAMA
Klawiatura przewodowa Dell KB522 Czarna multimedialna Poleasingowy
Sińce pod oczami - jak się ich pozbyć?
Ratowanie zalanej klawiatury
Morsowanie - zalecenia i korzyści
Sposoby na zajady
Objawy menopauzy
Data produkcji opony - jak sprawdzić?
REKLAMA
Klawiatura przewodowa Dell KB522 Czarna multimedialna Poleasingowy