Pyszne i zdrowie smoothie - przepisy

Smoothie to smaczna, łatwa w przygotowaniu i zdrowa bomba witaminowa. Zobacz nasze przepisy!
Pyszne i zdrowie smoothie - przepisy
Ten tekst przeczytasz w

Chcesz zacząć zdrowo się odżywiać, ale nie wiesz od czego zacząć? A może starasz się utrzymać zbilansowaną dietę, ale wciąż masz problem z jedzeniem wystarczającej ilości warzyw i owoców? Szukasz prostych i szybkich do wykonania pomysłów na pożywne oraz pełnowartościowe drugie śniadanie lub podwieczorek? Poznaj przepisy na smoothie i wzbogać swoją dietę o witaminy oraz inne cenne składniki odżywcze. Sprawdź!

Koktajl – czy warto go przygotować?

Smoothie to zmiksowane owoce z warzywami połączone z wodą, mlekiem lub jogurtem oraz różnymi dodatkami, np. zmielonymi nasionami, olejami roślinnymi lub przyprawami. Do ich przygotowania wykorzystuje się wyłącznie surowe składniki, które nie są w jakikolwiek sposób przetwarzane, przez co napoje są pełne witamin oraz mikro- i makroelementów wspierających prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Nie bez powodu koktajle często nazywa się "bombami zdrowia".

Akcesoria potrzebne do zrobienia koktajlu

Smoothie o idealnej konsystencji jest gęste, kremowe i nie ma żadnych grudek owoców ani kawałków warzyw. Jednak, żeby uzyskać taki napój, trzeba najpierw odpowiednio przygotować składniki i zadbać o dobrej klasy sprzęt. 
Każdy owoc i warzywo przed użyciem należy dobrze umyć i pozbawić twardych części, takich jak gniazda nasienne. Część składników, np. cytrusy, można obrać, ale tych, które mają cienką, miękką skórkę, nie trzeba jej pozbawiać. Co ciekawe, kiwi również nie musisz obierać, pod warunkiem, że dysponujesz mocnym sprzętem, który poradzi sobie z rozdrobnieniem skórki. 

Wyciskarka wolnoobrotowa ELDOM PJ1200 S
Wyciskarka wolnoobrotowa ELDOM PJ600 SREBRNA + KSIĄŻKA GRATIS
Wyciskarka wolnoobrotowa GOTIE GSJ-510B

Do miksowania najlepiej sprawdza się blender. Do wyboru masz dwa rodzaje urządzeń:

  • ręczny – jest mały, poręczny, nie zajmuje zbyt wiele miejsca, a do tego często w zestawie z blenderem dostaje się inne końcówki, które umożliwiają np. szatkowanie warzyw lub ubijanie piany. Doskonale sprawdza się do miksowania zup i sosów, ponieważ można je mieszać bezpośrednio w garnku, więc nie trzeba przelewać płynu do specjalnego pojemnika. W związku z tym masz mniej sprzątania! Niestety urządzenia ręczne mają zazwyczaj dość niską moc, która może nie wystarczyć do dokładnego rozdrobnienia składników. A to sprawi, że w smoothie pozostaną kawałki owoców i warzyw, które mogą np. utknąć między zębami,
  • kielichowy – jest dość duży, przez co zajmuje sporo miejsca w kuchni. Dodatkowo jest dość głośny, co może przeszkadzać domownikom, zwłaszcza, jeśli będziesz używać go, kiedy śpią. Jednak te niedogodności rekompensuje zdolność do rozdrabniania składników na gładki koktajl. Kielichowy blender doskonale radzi sobie nie tylko z twardymi warzywami, np. marchewką lub selerem, ale także z lodem i mrożonymi owocami. Co więcej, wysoki, zamykany kielich chroni przed rozpryskiwaniem się składników dookoła, więc przygotowanie smoothie nie wiąże się z koniecznością sprzątania całej kuchni. Dodatkowo wiele nowoczesnych modeli ma odpinany kielich, który może służyć także jako butelka. Dzięki temu możesz przygotować koktajl i zabrać go ze sobą do pracy, szkoły lub na uczelnię bez przelewania do innych pojemników. To z pewnością ułatwi codzienne przygotowywanie posiłków!

Jednak zmiksowanie składników to nie wszystko. Trzeba również zadbać o odpowiedni sposób podania koktajlu! Atrakcyjny wygląd posiłku wpływa na przyjemność jego spożywania. W domu możesz zaserwować smoothie np. w wysokiej szklance, udekorować je listkami mięty lub posypać kakao i dodać słomkę. Natomiast w podróży lepiej sprawdzi się kubek z grubego szkła z uchwytem i nakrętką ze słomką. Nie tylko świetnie wygląda, dzięki czemu zrobisz atrakcyjne zdjęcia na swoje social media, ale także jest szczelny, więc możesz spokojnie go nosić bez ryzyka, że się pobrudzisz. 

Smoothie owocowe – przepisy

Chcesz przygotować smaczny koktajl, ale nie wiesz, jakie owoce ze sobą połączyć oraz jakich dodatków użyć? Nie eksperymentuj, tylko skorzystaj z poniższych receptur na smoothie owocowe. Idealnie sprawdzą się, jeśli dysponujesz wyłącznie blenderem ręcznym. Przepisy zawierają miękkie owoce, więc nie trzeba wkładać w ich miksowanie zbyt dużo energii.

Przepis na jagodowo-bananowy koktajl

  • 1 banan,
  • 3 garście jagód lub borówek amerykańskich,
  • 1 szklanka mleka,
  • 50 g płatków owsianych.

Płatki owsiane należy namoczyć np. we wrzątku lub gorącym mleku min. przez pół godziny. Dzięki temu będą odpowiednio miękkie i nie będą pęcznieć po połączeniu ich z owocami. Ten koktajl jest bardzo pożywny i z powodzeniem może zastąpić śniadanie lub podwieczorek!

Receptura na smoothie a'la pina-colada

  • ¼ świeżego ananasa, 2-3 plastry owocu z puszki lub 100 ml soku z ananasa,
  • 5-8 truskawek,
  • ½ banana
  • 100 ml mleczka kokosowego,
  • 150 ml napoju kokosowego.

Aby wykorzystać mleczko kokosowe, przed użyciem wstrząśnij mocno puszką, aby oddzielony tłuszcz połączył się z wodą. Jednak jeśli wolisz gęste smoothie, nie potrząsaj, tylko otwórz opakowanie i wybierz łyżką tylko stałą część. 
Z tych składników powstanie słodki, aromatyczny napój, który w smaku będzie przypominać popularnego drinka. Ale w odróżnieniu do oryginalnej wersji możesz go spokojnie podać każdemu, nawet dzieciom.

Pomysł na dwuwarstwowy egzotyczny koktajl

  • 1 banan,
  • 5 łyżek pulpy z marakui,
  • ½ mango,
  • 200 ml soku z pomarańczy,
  • sok z 1 cytryny,
  • 1 garść wiśni.

Zmiksuj najpierw wszystkie składniki, oprócz wiśni. Kiedy koktajl będzie płynny, przelej połowę do szklanek. Następnie dodaj wiśnie i ponownie zblenduj całość. Kiedy smoothie będzie miało piękny, czerwony kolor, powoli dodaj je do szklanek z koktajlem. Dzięki temu powstanie dwuwarstwowy napój, który z pewnością zaskoczy Cię smakiem.

Warzywno-owocowe koktajle – przepisy

Blender kielichowy świetnie poradzi sobie z szatkowaniem nawet najbardziej twardych warzyw. Dzięki temu możesz wzbogacić swoją dietę nie tylko o owoce, ale także o inne składniki pełne ważnych makro- i mikroelementów. Sprawdź te przepisy i przekonaj się, jak smaczne mogą być warzywa w formie koktajlu.

Receptura na czekoladowo-jagodowy koktajl

  • 2 garście szpinaku,
  • 1 garść wiśni lub czereśni,
  • 1 łyżeczka gorzkiego kakao,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 łyżeczka masła z migdałów (opcjonalnie).

Szpinak przed użyciem należy dokładnie umyć, jednak nie musisz pozbywać go łodyżek. Dobrej klasy blender z łatwością poradzi sobie z jego twardszymi częściami. Aby nieco rozrzedzić smoothie, możesz dodać 100-150 ml napoju migdałowego lub zwykłego mleka.

Pomysł na zielony koktajl

  • 2 garście jarmużu,
  • ½ miąższu z awokado,
  • ½ mango,
  • 1 szklanka ulubionego napoju, może być woda, mleko lub napój roślinny,
  • 1 łyżeczka nasion chia (opcjonalnie).

Wiele osób boi się sięgać po warzywa, zwłaszcza takie jak jarmuż i awokado, ze względu na ich charakterystyczny aromat. Jednak dodatek słodkiego mango doskonale przełamuje ich smak i sprawia, że całość to prawdziwa uczta dla zmysłów. Jeśli zdecydujesz się dodać nasiona szałwii hiszpańskiej, pamiętaj, żeby nie przesadzić z ich ilością! Chia pęcznieje pod wpływem wody, przez co po kilku godzinach wypicie koktajlu może być nieco trudne. 

Przepis na kalafiorowe smoothie

  • 5-6 małych różyczek kalafiora,
  • 1 garść malin,
  • 1 brzoskwinia,
  • 150 ml mleka lub wody.

Czy wiesz, że kalafior może być spożywany na surowo? Co więcej, po zmiksowaniu powstaje z niego gładki, kremowy mus, który nadaje smoothie wyjątkowej konsystencji. Ma nieco orzechowy smak, dzięki czemu doskonale pasują do niego owoce, jak maliny i brzoskwinie. Przygotuj ten koktajl i odkryj nowe połączenia aromatów, które z pewnością Cię zaskoczy.

Dodatki do koktajli – jak urozmaicić przepis?

Smoothie to prawdziwa bomba witaminowa. Jeśli dodajesz do koktajlu warzywa, to stanowi także wspaniałe źródło pierwiastków potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu i dobrego samopoczucia! Jednak, żeby te składniki były bardziej biodostępne dla organizmu, potrzebują odpowiedniego "wsparcia". Np. witaminy A, D, E i K są rozpuszczalne wyłącznie w tłuszczach. Jeśli chcesz uzupełnić ich poziom, musisz zadbać o to, żeby w koktajlu znalazło się źródło dobrych tłuszczów, np. awokado, oleje roślinne i orzechy. Wystarczy zaledwie łyżka jednego z tych składników, aby wzbogacić swoją dietę.

Z kolei magnez i żelazo najlepiej wchłaniają się w kwaśnym środowisku. Dlatego, jeśli dodajesz do swojego smoothie źródło tych pierwiastków, takie jak np. pietruszka, szpinak czy jarmuż, nie zapomnij o składnikach bogatych w witaminę C, np. cytrynie, pomarańczy lub innym owocu cytrusowym. To świetny sposób, żeby nie tylko ułatwić wchłanianie się witamin, ale także by urozmaicić smak koktajli.

Nie bój się eksperymentować i łączyć składniki według własnego pomysłu. Z pewnością odkryjesz nowe połączenia, które przypadną Ci do gustu i sprawią, że Twoja dieta stanie się bardzo bogata. To bardzo przyjemny sposób dbania o swoje zdrowie.


To również Cię zainteresuje
6 najmodniejszych fryzur na co dzień
Jak pozbyć się hemoroidów?
Rodzaje miodów
Jak pozbyć się rybików cukrowych?
Sińce pod oczami - jak się ich pozbyć?
Ratowanie zalanej klawiatury
Morsowanie - zalecenia i korzyści
REKLAMA
Klawiatura przewodowa Dell KB522 Czarna multimedialna Poleasingowy
Sposoby na zajady
Objawy menopauzy
REKLAMA
Klawiatura przewodowa Dell KB522 Czarna multimedialna Poleasingowy
Data produkcji opony - jak sprawdzić?