Frytkownica beztłuszczowa – jak wybrać?

Czy frytkownica beztłuszczowa jest nam potrzebna? Na co zwracać uwagę przy
wyborze?

Jako społeczeństwo kładziemy coraz większy nacisk na pielęgnowanie swojego
zdrowia. Palenie papierosów już dawno przestało być modne i znajduje się w odwrocie.
Uprawiamy przeróżne dyscypliny sportowe, dbamy o dietę, unikając potencjalnie
szkodliwych posiłków. Świadomość na temat zagrożeń zdrowotnych zdecydowanie
rośnie, chociaż naturalnie nie wszyscy przejmują się tym w równym stopniu. Nie da się
jednak nie zauważyć, że coraz rozważniej dobieramy to, co płynie w naszych żyłach –
zwracamy uwagę na ilość i przede wszystkim jakość produktów spożywczych.

W związku z powolną, chociaż prawdopodobnie nieuniknioną zmianą kulinarnych
przyzwyczajeń, w sklepach pojawiło się wiele urządzeń, dzięki którym możemy
wprowadzić dietetyczne modyfikacje w domowym zaciszu. Jednym z takich
kuchennych pomocników z kategorii małego AGD jest coraz częściej spotykana
frytkownica beztłuszczowa. To narzędzie, które zgodnie z nazwą spełnia funkcję
tradycyjnej frytownicy z tą różnicą, że zamiast głębokiego oleju uzyskujemy pożądany
efekt dzięki gorącemu powietrzu.

Ograniczenie spożywania tłuszczu może mieć zbawienny wpływ na nasze
samopoczucie. Choć tłuszcz w różnej formie jest niezbędnym składnikiem
zrównoważonej diety, nadmierne spożycie prowadzi do wielu ciężkich chorób –
miażdżycy, otyłości, dolegliwości sercowo-naczyniowych. Otłuszczenie narządów
wewnętrznych po latach niewłaściwej diety i trybu życia stanowi śmiertelne
zagrożenie, które może skończyć się zawałem serca i innymi poważnymi
konsekwencjami. Czasem wydaje nam się, że zdajemy sobie sprawę z
niebezpieczeństwa, ale to zbyt odległa perspektywa, by się nią przejmować, ryzyko
jest z całą pewnością realne. Wysokotłuszczowe posiłki są zresztą zazwyczaj
ciężkostrawne i nawet jeśli jesteśmy w dobrej formie, to mogą powodować problemy
żołądkowe.

Frytkownica beztłuszczowa i zdrowa dieta

Problem pojawia się wtedy, kiedy zdamy sobie sprawę, że tłuszcz pomimo swoich wad
to wspaniały nośnik smaku, który wydobywa z wielu potraw to, co najbardziej w nich
lubimy. Czy da się więc zachować wartości smakowe, jednocześnie rezygnując z
wysokokalorycznego oleju, oliwy czy masła?

Odpowiedź brzmi… w dużym stopniu tak. Frytkownica beztłuszczowa działa niczym
mały piekarnik z termoobiegiem – strumień nagrzanego powietrza wydajnie “smaży”
frytki lub inną potrawę, robiąc to w krótkim czasie. Niektórzy producenci nazywają
swoje produkty frytkownicami niskotłuszczowymi i jest to określenie bliższe prawdy.
Oczywiście korzystanie z takich frytkownic bez użycia nawet grama tłuszczu jest w
pełni możliwe, jednak nieco lepsze efekty smakowe osiągniemy korzystając po prostu z
małej jego ilości. To dalej znaczne ograniczenie liczby spożywanych kilokalorii – w
porównaniu ze smażeniem w głębokim oleju sięgające nawet 80-90%.

Redukcja zużycia tłuszczu poza zyskiem zdrowotnym ma jeszcze jeden duży plus, który
na pierwszy rzut oka może nie wydawać się oczywisty. Tłuszcz jest trudny do zmycia –
niezależnie, czy chcemy szorować naczynia ręcznie, czy korzystamy w tym celu ze
zmywarki, skuteczne przemycie naczyń żaroodpornych czy tradycyjnych frytownic
wymaga znacznych ilości wody oraz detergentów. W przypadku zmywania ręcznego
dochodzi do tego także spory wysiłek. Ograniczenie ilości wykorzystywanego tłuszczu
sprawia, że talerze, misy i inne elementy kuchennego wyposażenia będą prostsze w
oczyszczeniu.

Frytkownica beztłuszczowa – propozycje dań

Wbrew nazwie, frytownica beztłuszczowa służy nie tylko do przygotowywania frytek. W
rzeczywistości możemy – do pewnej granicy – przyrządzić w niej to, na co tylko mamy
ochotę. Urządzenie doskonale nadaje się do wielu typów dań, od typowo obiadowych,
po słodkie przekąski, które idealnie nadają się na podwieczorek.
Możemy więc przy użyciu frytkownicy beztłuszczowej zrobić szybkie muffinki z
jagodami czy borówkami, kurczaka w panierce, frytki z batatów, soczystego łososia, a
nawet niskotłuszczowy sos boloński do makaronu.

Frytkownica beztłuszczowa – funkcje

Poszczególne urządzenia, choć ich działanie oparte jest o tę samą zasadę, różnią się
między sobą specyfikacją techniczną i różnymi rozwiązaniami użytkowymi.

Frytownica beztłuszczowa – temperatura

Wydajne smażenie, również w formie niskotłuszczowej, wymaga wysokiej temperatury.
Każda potrawa ma jednak swój “ulubiony” zakres, dlatego odpowiedni sprzęt powinien
być wyposażony w regulację temperatury w możliwie szerokim przedziale. Taka opcja
zwiększa wszechstronność frytkownicy – nie tylko umożliwia przygotowywanie większej
gamy posiłków, ale również nada się na przykład do szybkiego rozmrażania. Niektóre
frytownice mają zdefiniowane przez producenta programy, które przeznaczone są do
konkretnych potraw.

Frytownica beztłuszczowa – moc

Im większa moc, tym szybciej dane urządzenie będzie gotowe do pracy. Najmniejsze
frytownice oferują około 900-1000 watów mocy – jeśli zależy nam na jak najszybszym
nagrzewaniu urządzenia, lepiej zdecydować się na sprzęt o mocy 1200 W lub wyższej.

Frytownica beztłuszczowa – pojemność

Duża pojemność frytownicy pozwoli nam przygotować większe posiłki. Jeżeli chcemy
gotować dla kilku osób, powinniśmy rozejrzeć się za frytkownicą o większej pojemności
– dzięki temu całe danie będzie można wykonać naraz, bez potrzeby wykonywania
kulinarnych tur.

Frytownica beztłuszczowa – mycie w zmywarce

Warto zwrócić uwagę, czy poszczególne części frytownicy (to znaczy te, które
bezpośrednio dotykają przygotowanego przez nas jedzenia) są łatwe w czyszczeniu.
Powłoka teflonowa zapobiega przywieraniu, a przy tym zazwyczaj umożliwia mycie
tych elementów w zmywarce.