Zgodnie z zaleceniami dietetyków zbilansowany posiłek powinien składać się z
kombinacji białek, tłuszczów i węglowodanów. Regularne spożywanie tak
skomponowanych dań to podstawa zrównoważonej diety – do prawidłowego
funkcjonowania potrzebujemy wielu składników odżywczych i nie można ograniczać się
tylko do limitowanej puli. Źródłami białek, tłuszczów i węglowodanów powinno się
rotować w codziennym odżywianiu, zapewniając ciału pełen pakiet mikro i
makroelementów.
Dzisiaj zajmiemy się różnymi odmianami kaszy, czyli jednego z najpopularniejszych
obok ryżu i ziemniaków źródeł węglowodanów. Kasza to nasiona zbóż, najczęściej
poddane wstępnej obróbce (w zależności od rodzaju – usunięcie łusek, prażenie,
rozdrabnianie lub wszystko naraz). Co ciekawe, ryż również w szerokim sensie
klasyfikowany jest jako kasza – w końcu to ziarno ryżu siewnego, czyli rośliny należącej
do zbóż.
Możemy wyróżnić wiele rodzajów kaszy. Najpopularniejsze w Polsce są:
- Kasza jęczmienna
- Kasza gryczana
- Kasza bulgur
- Kasza jaglana
- Kasza manna
- Kasza owsiana (najczęściej pęczak)
- Kasza kukurydziana
- Kasza kuskus
Jedną z przewag kaszy nad gotowanymi ziemniakami jest – poza większą
kalorycznością na 100 gramów – łatwość i szybkość przygotowania. Typowa kasza
(oczywiście zależy to od jej rodzaju i sposobu obróbki) gotuje się od 10 do
maksymalnie 20 minut i jest gotowa do spożycia – nie trzeba jej obierać czy kroić do
gotowania, co ma duże znaczenie przy dynamicznym trybie życia.
Z czym można jeść kaszę?
Kasza świetnie komponuje się z mięsem – jest nieodłącznym składnikiem kaszanki czy
gołąbków, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by na talerzu postawić ją osobno obok na
przykład pieczeni czy kotletów. Kasza jest też ważnym elementem niektórych zup (na
przykład krupniku). Świetnie sprawdzi się również w przypadku dań wegetariańskich –
wystarczy dodać do niej warzywa, tofu lub inne elementy. Mniej popularne, jednak nie
mniej smaczne są słodkie dania z kaszy – z budyniem, dżemem, orzechami czy
bakaliami.
Kasza – różne rodzaje – jak gotować?
Gotowanie kaszy nie jest trudne, jednak bez wątpienia “da się” zepsuć danie z kaszą
przez nieumiejętne przeprowadzenie tego procesu. Najczęstszymi błędami
popełnianymi przez domowych kucharzy jest zbyt mała ilość wody lub czas gotowania
niedostosowany do rodzaju kaszy. Przy za krótkim gotowaniu finalny produkt będzie
twardy, za długie zaś skończy się kaszą o mało apetycznej strukturze kojarzącej się z
błotem. Jak więc prawidłowo gotować różne odmiany kaszy?
Kasza jaglana
Kaszę jaglaną gotujemy około 15-20 minut we wrzącej, osolonej wodzie. Ilość woda
powinna być co najmniej 2 razy większa niż kaszy – na jedną szklankę kaszy jaglanej
powinno przypadać 2 do 3 szklanek wody. Przed gotowaniem dobrze jest kaszę
przepłukać w zimnej wodzie – dzięki temu powinna już po ugotowaniu być mniej
gorzka.
Kasza gryczana
Kasza gryczana powinna być gotowana przez około 15 minut na niskim gazie w wodzie
z dodatkiem soli i oleju. Po ugotowaniu można zostawić ją na kolejne kilka minut, by
wchłonęła resztkę wody, jednak jest to opcjonalne. Proporcje kaszy gryczanej do wody
to przynajmniej 1:2.
Kasza jęczmienna
Kaszę jęczmienną płuczemy, a następnie wsypujemy do gotującej się osolonej wody i
gotujemy przez co najmniej 15 minut. Proporcje wody do kaszy są zależne od
oczekiwanej konsystencji – zazwyczaj jest to 1:2, jednak im więcej wody, tym kasza
będzie gęstsza.
Kasza bulgur
Kasza bulgur w odróżnieniu od wyżej wymienionych gotuje się trochę krócej. Jest to
jednak zależne od grubości ziaren. Przyjmuje się, że drobnoziarnista kasza bulgur
powinna być gotowana około 6-8 minut, średnioziarnista 10-12 minut, a gruboziarnista
15-18 minut. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie, a podobnie jak w przypadku kaszy
gryczanej, możemy po gotowaniu zostawić na chwilę, by wciągnęła pozostałą wodę.
Kasza manna
Kaszę manną najczęściej gotuje się na mleku i podaje ze słodkimi dodatkami. To lekki i
szybki posiłek, często uwielbiany przez dzieci. My zajmiemy się jednak – podobnie jak
przy innych opisywanych kaszach – gotowaniem na wodzie. Kaszę manną gotuje się,
wsypując ją do zimnej wody i powoli podgrzewając, aż delikatnie zabulgocze. Można
dodać odrobinę soli. Proporcje kaszy do wody: od 1:1 (gęsty kleik) do 1:5 (nieco
rzadsza kasza manna).
Kasza pęczak
Kasza pęczak to kasza wykonana z ziaren owsa. Przed gotowanie należy ją porządnie
opłukać. Wrzuca się ją do wrzącej wody (z dodatkiem soli i oleju) i gotuje nieco dłużej
niż pozostałe typy kasz – od 15 do 20 minut w zależności od jej gruboziarnistości. Po
ugotowaniu poleca się zdjąć kaszę z ognia i pozwolić jej na wchłonięcie wody przez
kilka minut.
Kasza kukurydziana
Kaszę umieszczamy w zimnej, osolonej wodzie. Proporcje 1:2,5. Od momentu
zagotowania się powinniśmy odczekać około 15-18 minut. Co ważne, kaszę
kukurydzianą trzeba często mieszać przy gotowaniu, co zapobiegnie przywieraniu i
pozwoli na zachowanie odpowiedniej konsystencji.
Kasza kuskus
Kuskus to kasza przygotowywana z pszenicy durum – czyli tej samej, co
najpopularniejsze rodzaje makaronu. W najprostszej i najpopularniejszej do kupienia
wersji wystarczy zalać go w misce osoloną, wrzącą wodą i odstawić pod przykryciem
na około 3-5 minut. Wszystko przez to, że taki kuskus jest już wstępnie przygotowany
(ugotowany) przed trafieniem do sklepu.