Jak wybrać blender?

Jaki blender będzie pasował do naszej kuchni?

Blender w ostatnich latach zdobył sporą popularność i jest często uważany za jeden z
niezbędnych sprzętów kuchennych. Dzięki szybko obracającym się ostrzom rozcina i
rozdrabnia różne elementy posiłku, pozwalając na tworzenie różnych miksów, koktajli,
musów, smoothie, sosów czy zup-kremów.

Szeroki zakres funkcjonalności sprawia, że urządzenia tego typu okazują się przydatne
w niemal każdym rodzaju światowej kuchni. Blender ułatwia wiele kuchennych
czynności, a wyposażenie w dodatki umożliwia zastosowanie go także w wielu innych
rolach – od kruszarki do lodu, przez młynek do kawy, po elektryczną tarkę do warzyw
na surówki.

Blender – podział. Typy blenderów

Blendery w zależności od funkcjonalności możemy podzielić na trzy kategorie:

  • blender ręczny to – zgodnie z nazwą – blender, który trzymamy i który
    obsługujemy w rękach. Jest lekki i poręczny, nie zajmuje dużo przestrzeni
  • blender kielichowy stoi samodzielnie, a rozdrabnianie odbywa się w specjalnym
    pojemniku – najczęściej właśnie tak zwanym kielichu. Takie blendery zajmują
    trochę więcej miejsca, dalej jednak jest to małe AGD, które nie “przejmuje”
    powierzchni kuchni.
  • dostępne są także modele mieszane – do blendera ręcznego dołączane są
    kielich i ewentualnie inne dodatki, dzięki którym blender łączy zalety obydwu
    powyższych rozwiązań.

Najważniejsza w przypadku blenderów jest ich moc. Silniki wbudowane w blendery
ręczne oferują zwykle 900-1000 W, natomiast blendery kielichowe zazwyczaj zaczynają
w okolicach 1400-1500 W. Upraszczając, im większa moc, tym większe możliwości
urządzenia. Jest to powiązane także z liczbą obrotów. Blendery kielichowe to zazwyczaj
blendery wysokoobrotowe, w których ostrza obracają się z dużą prędkością,
pozwalając na rozdrobnienie również twardych składników, takich jak orzechy czy
wspomniane kostki lodu. Wiąże się to jednak z dużym poborem energii – blender
wysokoobrotowy pobiera znacznie więcej prądu.

Blendery o niskiej liczbie obrotów również są w pełni funkcjonalne, jednak w tym
przypadku powinniśmy skupić się na miękkich składnikach – na przykład warzywach
czy owocach i unikać twardszych elementów – mogą być szkodliwe dla mechanizmu
blendera oraz jego ostrzy.

Blender – funkcje i dodatki

Na co poza mocą i liczbą obrotów powinniśmy zwracać uwagę przy wyborze blendera
do kuchni? Poniżej kilka innych cech blenderów, nad którymi warto się zastanowić.

Regulacja mocy – niektóre elementy potraw wymagają całkowitego rozdrobnienia, a
inne bardziej wymieszania poszczególnych składników. Jedno i drugie zadanie
powinniśmy wykonać używając innej prędkości ostrzy blendera. Z tego powodu bardzo
przydatna jest funkcja regulacji mocy. Można rozwiązać ją za pomocą standardowych
przycisków na rączce blendera lub w formie płynnej zmiany ustawień. W przypadku tej
opcji blender może dynamicznie reagować na zmiany w sile nacisku na przycisk
odpowiedzialny za pracę urządzenia.

Dodatki i akcesoria w zestawie – zawartość pudełka może mieć ogromne znaczenie w
późniejszym przygotowywaniu posiłków. Odpowiednie ostrza czy nakładki na blender
znacznie zwiększają gamę składników, które możemy zmiksować i użyć do danej
potrawy. Tarka z ostrzami pozwoli na szybkie pokrojenie warzyw na drobne kawałki –
na przykład do surówki czy do placków ziemniaczanych. Trzepaczka umożliwi zaś
ubicie białka do różnych słodkich deserów.

Poziom hałasu – blendery to niezwykle przydatne urządzenia, nie da się jednak ukryć,
że bywają bardzo głośne podczas pracy. Z tego powodu dla własnej wygody dobrze
jest zdecydować się na model, który oferuje nieco niższą głośność. Sprzęt
niskoobrotowy będzie generował mniej hałasu przy blendowaniu.

Pojemność kielicha – oczywiście im wyższa, tym większe objętościowo miksy będziemy
mogli przygotowywać w jednej turze blendowania. Może to mieć znaczenie na przykład
przy przygotowywaniu chłodzących smoothie dla gości w lecie.

Zastosowanie BPA (bisfenolu-A) – co do zasady powinno się unikać sprzętów, które nie
są oznaczone jako BPA-free. Binsfenol-A może potencjalnie wywoływać wiele chorób i
innych dolegliwości, zwłaszcza jeśli materiał ten użyty został w sprzęcie, który ma
kontakt ze spożywanym przez nas jedzeniem.

Używanie blendera – porady

Blender po użyciu zdecydowanie lepiej umyć od razu, niż odkładać to na później.
Chwilę po blendowaniu obmycie i opłukanie ostrzy czy kielicha zajmie zaledwie
moment, natomiast już po kilku godzinach resztki składników zaschną, znacznie
wydłużając czas czyszczenia. Noże regularnie oblepiane fragmentami posiłków na
dłuższy czas będą się szybciej zużywać, tępić i finalnie obniżać komfort użytkowania.

Nie zaczynaj od najwyższych obrotów. Szkoda energii. Silnik powinien najpierw
“rozruszać się”, przygotowując jednocześnie za pomocą wstępnej obróbki składniki na
późniejsze blendowanie wysokoobrotowe.

Jeżeli korzystasz z blendera przez kilkadziesiąt sekund i robisz to używając dużej mocy
(o ile blender jest wyposażony w funkcję regulacji), koniecznie rób przerwy. Blendery
nie są przystosowane do ciągłej pracy – w celu ochrony silnika przed zatarciem musimy
co jakiś czas dać mu “odetchnąć”.