Jak przygotować jedno z najpopularniejszych dań w polskiej kuchni?
Kopytka to bardzo popularne danie – zawiera sporo wartości odżywczych, świetnie komponuje
się z różnymi smakami, a w dodatku jest dość szybkie w przygotowaniu i nie obciąża przy tym
naszych portfeli. Jako danie złożone głównie z ziemniaków zawiera skrobię, minerały i witaminy
zawarte w tych warzywach (między innymi wapń i żelazo, a także witaminę C, B2 czy B6).
100 g kopytek (bez sosu i innych dodatków) w zależności od użytych składników i sposobu
przygotowania zawiera około 140-200 kilokalorii. Z uwagi na fakt, że to ziemniaki i mąka
stanowią podstawę tego dania, jest to głównie źródło węglowodanów, dlatego weług zasad
zdrowego żywienia dobrze jest spożywać je “w pakiecie” ze źródłem białka – na przykład
mięsem, soją czy tofu.
Jak przygotować kopytka? – składniki do kopytek
Do kopytek potrzebujemy kilku składników. W najbardziej podstawowej wersji lista wygląda
następująco:
- Ugotowane ziemniaki bez skórek;
- Mąka pszenna;
- Jaja kurze;
- Sól;
Jeśli chodzi o proporcje składników, tradycyjnie na 1 kilogram ziemniaków przypada szklanka
mąki (ok. 200 g) i jedno lub dwa jajka w zależności od ich wielkości.
Kopytka – przepis krok po kroku
- Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie.
- Ziemniaki ostudź – najlepiej po prostu poczekaj, aż same wytracą ciepło i nie będą już
gorące, a co najwyżej “letnie”. Dzięki temu ich rozgniatanie będzie łatwiejsze. - Nadszedł czas na zamianę ziemniaków na puree – możesz to zrobić praską do
ziemniaków, maszynką do mięsa czy robotem kuchennym. - Jeśli ziemniaki są jeszcze ciepłe, daj im czas na ostudzenie – chłodniejsze jest znacznie
łatwiejsze do formowania kopytek. - Nadszedł czas na połączenie składników – do ziemniaków dodaj mąkę, jajko i trochę soli –
maksymalnie pół łyżeczki. - Uformuj kilka wałków i potnij je, formując kopytka. Oprósz je mąką.
- Kopytka gotuj we wrzącej, delikatnie osolonej wodzie przez około 2-3 minuty – kiedy
wypłyną na powierzchnię, odczekaj jeszcze pół minuty i szybko wyjmij z garnka. Uważaj,
by nie przywarły do dna. - Kopytka gotowe! Daj im chwilę, by obciekły z wody i życzymy smacznego!
Kopytka – z czym jeść?
Bardzo popularnym dodatkiem do kopytek jest sos grzybowy – na przykład wykonany z
pieczarek. Jest on wyjątkowo prosty i szybki do wykonania – wystarczy zeszklić na patelni (na
maśle) pokrojoną cebulę, następnie dodać do niej pieczarki, a później śmietanę (najczęściej
12% lub 18%). Pamiętaj, że gdy dodajesz śmietanę, należy obniżyć płomień pod patelnią, by
uniknąć przypalenia.
Inną opcją jest przygotowanie kopytek na słodko. Najpopularniejszą wersją są kopytka z
masłem, cukrem i cynamonem – możesz usmażyć sos na patelni i oblać nim kopytka lub
usmażyć je razem z sosem. Kopytka świetnie komponują się również z różnymi owocami
sezonowymi – na przykład truskawkami. Wystarczy połączyć śmietanę ze zmiksowanymi
truskawkami, a później dodać ją do kopytek.
Przygotowywanie kopytek – wskazówki
Choć najlepsze są świeże, kopytka możesz przez kilka dni przechowywać w lodówce – nadają
się także do mrożenia. Kopytka mają tendencje do sklejania się – by temu zapobiec, możesz
dolać łyżkę oleju do wody. Gdy kopytka są gorące, lepiej kłaść je osobno (tak, by kawałki nie
dotykały swoich krawędzi), zapobiegając w ten sposób sklejaniu.