Kolagen – jakie zalety ma jego suplementacja?

Kolagen jest głównym białkiem budulcowym wszystkich żywych organizmów
zwierzęcych – w tym także ludzkiego. Z wiekiem zdolność organizmu do jego produkcji
spada, a jedynym sposobem na dostarczenie go jest suplementacja. Odpowiedzią na
taką potrzebę są preparaty kolagenowe, cieszące się w ostatnim czasie coraz
większym zainteresowaniem. Mają one poprawiać elastyczność i nawilżenie skóry,
ruchomość stawów i spowalniać procesy starzenia. Jak jest naprawdę? Wyjaśniamy.

Czym jest kolagen?

Kolagen jest produkowanym przez organizm białkiem, które stanowi około 33%
wszystkich białek ludzkich. Jest on jednocześnie jednym z głównych składników tkanki
łącznej. Kolagen jest swoistym spoiwem, które łączy ze sobą komórki – jest
on budulcem skóry, kości, zębów, ścięgien, chrząstek, naczyń krwionośnych czy
rogówki oka. Kolagen wyróżnia się specyficzną budową i właściwościami.

W kolagenie znajduje się kilka rodzajów aminokwasów:

  • glicyna, dzięki której możliwa jest synteza glukozy i kreatyny w
    organizmie; odgrywa ona istotną rolę w budowie czerwonych krwinek i
    transporcie aminokwasów do organizmu;
  • prolina, która stanowi jeden z głównych składników kolagenu, korzystnie wpływa
    na pracę stawów i naczyń krwionośnych oraz odnawia budowę włókien
    kolagenowych (dzięki niej skóra jest bardziej elastyczna i odporniejsza na
    promieniowanie UV);
  • lizyna, opóźniająca starzenie skóry wynikające ze zbyt wysokiego poziomu cukru
    we krwi;
  • glutamina, która sprawia, że organizm łatwiej radzi sobie z napięciami, lękiem i
    problemami z koncentracją oraz ma korzystny wpływ na pracę układu
    odpornościowego.

Składowe kolagenu odgrywają więc kluczową rolę w wielu procesach zachodzących w
organizmie – od przeciwdziałania starzeniu się skóry po radzenie sobie ze stresem.

Jaką rolę w organizmie pełni kolagen?

Kolagen, jako jeden z głównych składników tkanki łącznej, pełni w organizmie
niezwykle istotną rolę. Do jego funkcji należą:

  • budowanie tkanek i narządów, a także utrzymywanie ich odpowiedniej struktury,
  • utrzymanie gładkości, elastyczności i odpowiedniego napięcia skóry,
  • wspieranie stawów w ich prawidłowym funkcjonowaniu i zapobieganie
    dolegliwościom bólowym,
  • wzmacnianie kości poprzez nadawanie im odpowiedniej sztywności,
  • przyspieszanie gojenia się ran,
  • ograniczanie wnikania do organizmu drobnoustrojów, dzięki czemu wspiera
    odporność.

Ze względu na swoje wszechstronne działanie kolagen jest nazywany białkiem
młodości. Z tego powodu często wykorzystuje się go w medycynie estetycznej.

Rodzaje kolagenu

W organizmie, według najnowszych badań, występuje 29 rodzajów kolagenu.
Najbardziej powszechny jest kolagen typu I oraz kolagen typu II. Czym się
charakteryzują?

  • Kolagen typu I stanowi 90% białek kolagenowych, dlatego jest niezwykle
    wartościowy dla organizmu. Znajduje się w skórze, kościach, zębach, więzadłach,
    ścięgnach i rogówce. Odpowiada za wytrzymałość tych struktur i ich elastyczność.
  • Kolagen typu II występuje w chrząstkach, ciele szklistym i rogówce.Zapewnia
    elastyczność ścięgnom i wpływa na jakość ich struktury. Jego odpowiednia ilość
    jest kluczowa – zwłaszcza w przypadku osób, które mają problem ze stawami lub
    chcą zwiększyć ich ruchomość.

Pozostałe rodzaje kolagenu występują w organizmie w znacznie mniejszych ilościach,
ale są nie mniej ważne dla jego prawidłowego funkcjonowania.

Kolagen w diecie – co należy jeść?

Kolagen można dostarczać sobie w sposób naturalny, wybierając bogate w niego
produkty. Należą do nich: żelatyna spożywcza, kurze łapki i podroby. Są to specyficzne
produkty, które nie każdy lubi, dlatego czasem wprowadzenie ich do diety jest po
prostu niemożliwe. Co więcej, spożywanie ich w nadmiarze nie jest zdrowe, ponieważ
zawierają one duże ilości tłuszczu, powodującego wzrost cholesterolu. Dieta
sprzyjająca utrzymaniu prawidłowej ilości kolagenu powinna być bogata w produkty z
witaminą C, która zwiększa wytwarzanie kolagenu i ujędrnia skórę oraz witaminę E,
przeciwdziałającą sztywnieniu włókien kolagenowych.

Suplementacja kolagenu – jaki rodzaj wybrać?

Wielu osobom nie odpowiada dieta, w której należy zjadać duże ilości produktów
zawierających kolagen, ponieważ są one dość specyficzne. Alternatywą jest
suplementacja. Na rynku można znaleźć preparaty z kolagenem rybim, bydlęcym i
wieprzowym. Za najskuteczniejszy (bo najbardziej podobny do tego, który występuje w
ludzkim organizmie) uznaje się kolagen rybi. Suplementy kolagenowe występują
najczęściej w 3 wersjach:

  • sproszkowanej, którą należy rozpuścić w wodzie lub napoju,
  • płynnej, która podobnie jak wersja sproszkowana, jest doskonale przyswajana
    przez organizm,
  • tabletek, które przyswajają się nieco wolniej, a dodatkowo należy je zawsze
    popijać dużą ilością wody.

Żeby zobaczyć efekty kuracji kolagenem, należy przyjmować go przynajmniej przez
kilka tygodni. Według badań następuje wtedy poprawa wyglądu paznokci, a skóra staje
się nawilżona i bardziej elastyczna. Niektóre badania wskazują na to, że kuracja
kolagenowa może wpływać na zmniejszenie cellulitu.

Kolagen stosuje się także w postaci kosmetyków aplikowanych na skórę: kremów,
serów, masek pod oczy czy płatków kolagenowych pod oczy. Trzeba natomiast
pamiętać, że kosmetyki działają na wyłącznie na wierzchnie warstwy skóry, dlatego nie
są tak skuteczne, jak suplementacja kolagenu od wewnątrz.