Ocet jabłkowy – właściwości

Ocet jabłkowy to kuchenny niezbędnik, ale jego zastosowania wykraczają poza
kulinaria. Jak można wykorzystać ocet jabłkowy do odchudzania czy jako kosmetyk?

Ocet kuchenny to od lat jedna z najpopularniejszych przypraw w kuchni. Jego silny,
charakterystyczny aromat oraz smak wzbogacają najróżniejsze potrawy, a przy tym
zaostrzają apetyt. Ocet często uznawany jest za przyprawę szkodliwą dla układu
pokarmowego i ogólnie dla zdrowia. W rzeczywistości jednak małe dawki octu działają
pozytywnie na organizm, wpływając zbawiennie na proces trawienia różnych dań.
Zwłaszcza tych tłustych, które zalegają w żołądku przez długi czas i uchodzą za
ciężkostrawne.

Każdy rodzaj octu kuchennego ma kwaśny smak i dość duszący zapach, jednak
poszczególne octy poza tymi dwoma cechami wspólnymi różnią się między sobą
bukietem smakowym. Wynika to z faktu, że ocet swoich właściwości nabiera jako efekt
fermentacji octowej. W zależności od konkretnego produktu (czyli bazy alkoholowej),
fermentacja octowa skończy się innym finalnym wyrobem. Ocet z piwa będzie więc
octem piwnym, ocet winny pochodzi z wina gronowego, a ocet drzewny z drewna
drzew liściastych. Nie każdy ocet nadaje się do spożycia – wspomniany ocet drzewny
może być wykorzystywany jedynie przemysłowo.

Ocet jabłkowy – właściwości i skład

Ocet jabłkowy powstaje jako efekt fermentacji cydru – lekkiego napoju alkoholowego z
jabłek. Jako składnik potraw ten rodzaj octu najprawdopodobniej zwiększa reakcję
organizmu na insulinę u pacjentów z insulinoopornością lub cukrzycą typu 2. Takie
wnioski wyciągnięto z jednego z badań dotyczących wpływu octu jabłkowego na
wrażliwość na insulinę. Ocet jabłkowy charakteryzuje się zresztą bardzo niską
wartością energetyczną – 100 gramów substancji zawiera około 19-22 kilokalorii. Dla
porównania, ocet balsamiczny w 100 gramach dostarcza nam blisko 90 kilokalorii.

Ocet jabłkowy zawiera wiele mikroelementów i innych potrzebnych organizmowi
substancji, chociaż nie jest to produkt wyjątkowo odżywczy. W occie znajdziemy
witaminy (zwłaszcza te z grupy B – B1, B2, B3 czy B6, ale również witaminę C i inne),
magnez. potas czy żelazo. Według niektórych badań ocet jabłkowy zauważalnie
wspomaga odchudzanie, a dodanie go do śniadania złożonego z dużej dawki
węglowodanów zmniejsza całościową podaż kalorii w danym dniu.

Poza rolą dodatku do sałatek ocet jabłkowy wykazuje silne właściwości konserwujące,
co sprawia, że jest powszechnie używany w kuchni jako składnik na przykład marynat –
świetnie komponuje się z mięsem. Wiele osób nie wyobraża sobie także ogórków
konserwowych bez octu jabłkowego – dobrze sprawdza się on jako zalewa do tego typu
potraw. Poza ogórkami w parze z octem często idą między innymi grzyby, śledzie i
inne ryby, chociaż z uwagi na mnogość gustów i potencjał octu opcji jest tu bardzo
wiele.

Ocet jabłkowy jako kosmetyk

Ocet jabłkowy to jednak nie tylko produkt spożywczy. Wykorzystywany jest także jako
składnik wielu kosmetyków i środków czystości. Dużą popularność osiągnęły zwłaszcza
szampony z dodatkiem octu jabłkowego. Pomagają one dbać o skórę głowy,
prawidłowo odżywić cebulki włosów i przede wszystkim pozbyć się łupieżu. Szampon z
dodatkiem octu jabłkowego przywróci włosom naturalny blask, nie będąc przy tym
drogim produktem. Ocet jabłkowy bywa także używany jako tonik oczyszczający do
twarzy – trzeba jednak zwracać uwagę na jego stężenie, gdyż zbyt wysoka zawartość
kwasu octowego i innych kwasów występujących w occie może mieć negatywny wpływ
na skórę.

Ocet wykorzystywany do celów kosmetycznych powinien być niepasteryzowany i mało
klarowny, o żółtawej, naturalnej barwie. Ocet oczyszczony przemysłowo wygląda może
i estetyczniej, ale nie wykazuje odpowiednich właściwości, jeśli chodzi o pielęgnację
skóry.

Ocet jabłkowy – zastosowanie zdrowotne

Ocet jabłkowy może przydać się także, gdy mamy zgagę, niestrawność lub podobne
problemy żołądkowe. Wiele osób w przypadku takich dolegliwości decyduje się na
wypicie małej szklanki niegazowanej wody z łyżeczką lub nawet łyżką octu jabłkowego.
Kwaśny odczyn PH takiej mieszanki pomaga pozbyć się problemu, jeżeli złe
samopoczucie wynika z nieprawidłowego, zbyt zasadowego składu soków
żołądkowych.

Część osób korzysta także z octu rozcieńczonego w wodzie, gdy zachorują na
przeziębienie, zapalenie gardła czy zapalenie ucha. Właściwości antybakteryjne i
antyseptyczne octu mogą w tym przypadku znaleźć zastosowanie, chociaż z uwagi na
fakt, że kwas octowy działa drażniąco na skórę i błony śluzowe najlepiej najpierw
skonsultować się z lekarzem.

Ocet jabłkowy dobrze sprawdza się także jako remedium na ukąszenia czy użądlenia
owadów, zwłaszcza komarów i meszek, ale także os czy pszczół. Wystarczy
posmarować miejsce kontaktu wacikiem nasączonym octem – z uwagi na wspomniane
działanie drażniące, lepiej wcześniej rozcieńczyć ocet wodą. Ocet łagodzi uczucie
swędzenia oraz pieczenia i oczyszcza ranę. To sprawdzony sposób naszych babć i
prababć, który przy lekkich ukąszeniach bez silnej reakcji alergicznej doskonale
przynosi ukojenie.

Ocet jabłkowy to niedrogi i bardzo uniwersalny produkt, którego zastosowania
zdecydowanie wychodzą poza kulinaria. Ocet oferuje ogromne możliwości, jeśli wiemy,
jak go używać.