Pyszne i zdrowie smoothie – przepisy

Smoothie to smaczna, łatwa w przygotowaniu i zdrowa bomba witaminowa. Zobacz
nasze przepisy!

Chcesz zacząć zdrowo się odżywiać, ale nie wiesz od czego zacząć? A może starasz się
utrzymać zbilansowaną dietę, ale wciąż masz problem z jedzeniem wystarczającej
ilości warzyw i owoców? Szukasz prostych i szybkich do wykonania pomysłów na
pożywne oraz pełnowartościowe drugie śniadanie lub podwieczorek? Poznaj przepisy
na smoothie i wzbogać swoją dietę o witaminy oraz inne cenne składniki odżywcze.
Sprawdź!

Koktajl – czy warto go przygotować?

Smoothie to zmiksowane owoce z warzywami połączone z wodą, mlekiem lub jogurtem
oraz różnymi dodatkami, np. zmielonymi nasionami, olejami roślinnymi lub
przyprawami. Do ich przygotowania wykorzystuje się wyłącznie surowe składniki, które
nie są w jakikolwiek sposób przetwarzane, przez co napoje są pełne witamin oraz
mikro- i makroelementów wspierających prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Nie
bez powodu koktajle często nazywa się „bombami zdrowia”.

Akcesoria potrzebne do zrobienia koktajlu

Smoothie o idealnej konsystencji jest gęste, kremowe i nie ma żadnych grudek
owoców ani kawałków warzyw. Jednak, żeby uzyskać taki napój, trzeba najpierw
odpowiednio przygotować składniki i zadbać o dobrej klasy sprzęt.
Każdy owoc i warzywo przed użyciem należy dobrze umyć i pozbawić twardych części,
takich jak gniazda nasienne. Część składników, np. cytrusy, można obrać, ale tych,
które mają cienką, miękką skórkę, nie trzeba jej pozbawiać. Co ciekawe, kiwi również
nie musisz obierać, pod warunkiem, że dysponujesz mocnym sprzętem, który poradzi
sobie z rozdrobnieniem skórki.

Do miksowania najlepiej sprawdza się blender. Do wyboru masz dwa rodzaje
urządzeń:

  • ręczny – jest mały, poręczny, nie zajmuje zbyt wiele miejsca, a do tego często w
    zestawie z blenderem dostaje się inne końcówki, które umożliwiają np.
    szatkowanie warzyw lub ubijanie piany. Doskonale sprawdza się do miksowania
    zup i sosów, ponieważ można je mieszać bezpośrednio w garnku, więc nie trzeba
    przelewać płynu do specjalnego pojemnika. W związku z tym masz mniej
    sprzątania! Niestety urządzenia ręczne mają zazwyczaj dość niską moc, która
    może nie wystarczyć do dokładnego rozdrobnienia składników. A to sprawi, że w
    smoothie pozostaną kawałki owoców i warzyw, które mogą np. utknąć między
    zębami,
  • kielichowy – jest dość duży, przez co zajmuje sporo miejsca w kuchni.
    Dodatkowo jest dość głośny, co może przeszkadzać domownikom, zwłaszcza, jeśli
    będziesz używać go, kiedy śpią. Jednak te niedogodności rekompensuje zdolność
    do rozdrabniania składników na gładki koktajl. Kielichowy blender doskonale radzi
    sobie nie tylko z twardymi warzywami, np. marchewką lub selerem, ale także z
    lodem i mrożonymi owocami. Co więcej, wysoki, zamykany kielich chroni przed
    rozpryskiwaniem się składników dookoła, więc przygotowanie smoothie nie wiąże
    się z koniecznością sprzątania całej kuchni. Dodatkowo wiele nowoczesnych
    modeli ma odpinany kielich, który może służyć także jako butelka. Dzięki temu
    możesz przygotować koktajl i zabrać go ze sobą do pracy, szkoły lub na uczelnię
    bez przelewania do innych pojemników. To z pewnością ułatwi codzienne
    przygotowywanie posiłków!

Jednak zmiksowanie składników to nie wszystko. Trzeba również zadbać o odpowiedni
sposób podania koktajlu! Atrakcyjny wygląd posiłku wpływa na przyjemność jego
spożywania. W domu możesz zaserwować smoothie np. w wysokiej szklance,
udekorować je listkami mięty lub posypać kakao i dodać słomkę. Natomiast w podróży
lepiej sprawdzi się kubek z grubego szkła z uchwytem i nakrętką ze słomką. Nie tylko
świetnie wygląda, dzięki czemu zrobisz atrakcyjne zdjęcia na swoje social media, ale
także jest szczelny, więc możesz spokojnie go nosić bez ryzyka, że się pobrudzisz.

Smoothie owocowe – przepisy

Chcesz przygotować smaczny koktajl, ale nie wiesz, jakie owoce ze sobą połączyć oraz
jakich dodatków użyć? Nie eksperymentuj, tylko skorzystaj z poniższych receptur na
smoothie owocowe. Idealnie sprawdzą się, jeśli dysponujesz wyłącznie blenderem
ręcznym. Przepisy zawierają miękkie owoce, więc nie trzeba wkładać w ich miksowanie
zbyt dużo energii.

Przepis na jagodowo-bananowy koktajl

  • 1 banan,
  • 3 garście jagód lub borówek amerykańskich,
  • 1 szklanka mleka,
  • 50 g płatków owsianych.

Płatki owsiane należy namoczyć np. we wrzątku lub gorącym mleku min. przez pół
godziny. Dzięki temu będą odpowiednio miękkie i nie będą pęcznieć po połączeniu ich
z owocami. Ten koktajl jest bardzo pożywny i z powodzeniem może zastąpić śniadanie
lub podwieczorek!

Receptura na smoothie a’la pina-colada

  • ¼ świeżego ananasa, 2-3 plastry owocu z puszki lub 100 ml soku z ananasa,
  • 5-8 truskawek,
  • ½ banana
  • 100 ml mleczka kokosowego,
  • 150 ml napoju kokosowego.

Aby wykorzystać mleczko kokosowe, przed użyciem wstrząśnij mocno puszką, aby
oddzielony tłuszcz połączył się z wodą. Jednak jeśli wolisz gęste smoothie, nie
potrząsaj, tylko otwórz opakowanie i wybierz łyżką tylko stałą część.
Z tych składników powstanie słodki, aromatyczny napój, który w smaku będzie
przypominać popularnego drinka. Ale w odróżnieniu do oryginalnej wersji możesz go
spokojnie podać każdemu, nawet dzieciom.

Pomysł na dwuwarstwowy egzotyczny koktajl

  • 1 banan,
  • 5 łyżek pulpy z marakui,
  • ½ mango,
  • 200 ml soku z pomarańczy,
  • sok z 1 cytryny,
  • 1 garść wiśni.

Zmiksuj najpierw wszystkie składniki, oprócz wiśni. Kiedy koktajl będzie płynny, przelej
połowę do szklanek. Następnie dodaj wiśnie i ponownie zblenduj całość. Kiedy
smoothie będzie miało piękny, czerwony kolor, powoli dodaj je do szklanek z
koktajlem. Dzięki temu powstanie dwuwarstwowy napój, który z pewnością zaskoczy
Cię smakiem.

Warzywno-owocowe koktajle – przepisy

Blender kielichowy świetnie poradzi sobie z szatkowaniem nawet najbardziej twardych
warzyw. Dzięki temu możesz wzbogacić swoją dietę nie tylko o owoce, ale także o inne
składniki pełne ważnych makro- i mikroelementów. Sprawdź te przepisy i przekonaj
się, jak smaczne mogą być warzywa w formie koktajlu.

Receptura na czekoladowo-jagodowy koktajl

  • 2 garście szpinaku,
  • 1 garść wiśni lub czereśni,
  • 1 łyżeczka gorzkiego kakao,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 łyżeczka masła z migdałów (opcjonalnie).

Szpinak przed użyciem należy dokładnie umyć, jednak nie musisz pozbywać go
łodyżek. Dobrej klasy blender z łatwością poradzi sobie z jego twardszymi częściami.
Aby nieco rozrzedzić smoothie, możesz dodać 100-150 ml napoju migdałowego lub
zwykłego mleka.

Pomysł na zielony koktajl

  • 2 garście jarmużu,
  • ½ miąższu z awokado,
  • ½ mango,
  • 1 szklanka ulubionego napoju, może być woda, mleko lub napój roślinny,
  • 1 łyżeczka nasion chia (opcjonalnie).

Wiele osób boi się sięgać po warzywa, zwłaszcza takie jak jarmuż i awokado, ze
względu na ich charakterystyczny aromat. Jednak dodatek słodkiego mango doskonale
przełamuje ich smak i sprawia, że całość to prawdziwa uczta dla zmysłów. Jeśli
zdecydujesz się dodać nasiona szałwii hiszpańskiej, pamiętaj, żeby nie przesadzić z ich
ilością! Chia pęcznieje pod wpływem wody, przez co po kilku godzinach wypicie
koktajlu może być nieco trudne.

Przepis na kalafiorowe smoothie

  • 5-6 małych różyczek kalafiora,
  • 1 garść malin,
  • 1 brzoskwinia,
  • 150 ml mleka lub wody.

Czy wiesz, że kalafior może być spożywany na surowo? Co więcej, po zmiksowaniu
powstaje z niego gładki, kremowy mus, który nadaje smoothie wyjątkowej
konsystencji. Ma nieco orzechowy smak, dzięki czemu doskonale pasują do niego
owoce, jak maliny i brzoskwinie. Przygotuj ten koktajl i odkryj nowe połączenia
aromatów, które z pewnością Cię zaskoczy.

Dodatki do koktajli – jak urozmaicić przepis?

Smoothie to prawdziwa bomba witaminowa. Jeśli dodajesz do koktajlu warzywa, to
stanowi także wspaniałe źródło pierwiastków potrzebnych do prawidłowego
funkcjonowania organizmu i dobrego samopoczucia! Jednak, żeby te składniki były
bardziej biodostępne dla organizmu, potrzebują odpowiedniego „wsparcia”. Np.
witaminy A, D, E i K są rozpuszczalne wyłącznie w tłuszczach. Jeśli chcesz uzupełnić ich
poziom, musisz zadbać o to, żeby w koktajlu znalazło się źródło dobrych tłuszczów, np.
awokado, oleje roślinne i orzechy. Wystarczy zaledwie łyżka jednego z tych
składników, aby wzbogacić swoją dietę.

Z kolei magnez i żelazo najlepiej wchłaniają się w kwaśnym środowisku. Dlatego, jeśli
dodajesz do swojego smoothie źródło tych pierwiastków, takie jak np. pietruszka,
szpinak czy jarmuż, nie zapomnij o składnikach bogatych w witaminę C, np. cytrynie,
pomarańczy lub innym owocu cytrusowym. To świetny sposób, żeby nie tylko ułatwić
wchłanianie się witamin, ale także by urozmaicić smak koktajli.

Nie bój się eksperymentować i łączyć składniki według własnego pomysłu. Z pewnością
odkryjesz nowe połączenia, które przypadną Ci do gustu i sprawią, że Twoja dieta
stanie się bardzo bogata. To bardzo przyjemny sposób dbania o swoje zdrowie.